2013 m. kovo 10 d., sekmadienis

Kodėl riebalai kaupiasi tam tikrose kūno vietose?


Beveik visos moterys turi apvalumų – sluoksnį ant pilvo, apvalius kelius ar minkštus klubus. Vienos dėl to kremtasi, kitos žino – kad ir kokių dietų griebtųsi, niekada neturės plokščio pilvo, rašo dailymail.co.uk.
Iki šiol manyta, kad figūros formą ir vienur ar kitur besikaupiančius riebalus paveldime, tačiau ši teorija – tik dalis tiesos.

Naujausio tyrimo duomenimis, pagal tai, kur kaupiasi riebalai, galima spręsti ir apie sveikatą bei mitybos įpročius, o norint riebalus ištirpdyti, reikia suprasti, kodėl jie vienur ar kitur kaupiasi.

„Riebalai kaupiasi vienoje ar kitoje vietoje dėl netinkamos mitybos, hormonų disbalanso, stresų bei toksinų“, – teigia trenerės Elle Macpherson ir Rosie Huntington-Whiteley.

„Manęs nuolat klausia: „Kodėl riebalai kaupiasi ant pilvo ar ant kojų? Kad atsakyčiau, pateikiu žmogui klausimų apie gyvenimo būdą ir apie mitybą. Riebalai nepasiskirsto tolygiai. Kai kurioms moterims suapvalėja veidai, kitoms – klubai, pilvas ar rankos. Iš esmės taip yra dėl genetikos, bet tam tikri gyvenimo būdo veiksniai irgi lemia, kur kaupiasi riebalai“, – aiškino E. Macpherson.

Anot R. Huntington-Whiteley - mitas, jog neįmanoma atsikratyti riebalų nuo probleminių vietų. Ji tvirtina, jog tinkama dieta ir mankšta duoda puikių rezultatų.
Taigi toliau pateikiame specialistų komentarų, kaip suprasti, kur kaupiasi riebalai, ir kaip turėti maksimaliai gražią figūrą.


Minkštas pilvas

Dažniausiai pilvas atrodo minkštas ar išpūstas?niekada neturėjote plokščio pilvo, netgi tada, kai sulystate, ant pilvo lieka riebalų sluoksnis? Jei pastorėjate, riebalai pirmiausia kaupiasi ant pilvo?

Priežastis – stresas.
„Riebalai ant pilvo kaupiasi dėl streso”, – aiškina dietologė Vicki Edgson. – “Kai jaučiame stresą, adrenalino liaukos gamina hormoną kortizolį, todėl organizmas kaupia riebalus ant pilvo.“
Neseniai Jeilio universitete (JAV) atlikus tyrimą paaiškėjo, kad net ir lieknoms moterims riebalai kaupiasi pilvo srityje, jeigu jos nuolat jaučia įtampą.
Profesorė Elissa Epel: „Paaiškėjo, kad daugiau riebalų pilvo srityje turinčios moterys dažniau būna prastos nuotaikos ir gyvenime dažniau patiria stresą.“ Anot profesorės, ant pilvo yra daugiau kortizoliui jautrių receptorių, nei kitose kūno vietose, todėl įtemptai gyvenantys žmonės turi minkštą pilvą. „Jiems atrodo, kad per daug valgo, bet iš tiesų taip yra dėl streso“, – aiškina E. Epel.
Gera žinia ta, kad norint atsikratyti riebalų nuo pilvo nereikia prakaituoti ant bėgtakio. Dietologas Jasonas Cammas sako, jog to netgi nereikėtų daryti – per daug bėgiojant gali pasigaminti daugiau kortizolio, tad verčiau pakilnoti svarmenis, užsiimti joga ar pilates mankšta.
„Riebalai ant pilvo gali kauptis ir dėl žarnyno bakterijų disbalanso. Cukrus ir miltai, kurių yra, pvz., duonoje, makaronuose, skatina bakterijų dauginimąsi, tad venkite jų. Pabandykite mažinti citrusinių vaisių, kartais jie sukelia pilvo pūtimą. Saldumynai, kava, alkoholis kelia stresą organizmui, todėl geriau ir jų atsisakyti. Kortizolio balansą atstato, o tuo pačiu gali sumažinti riebalų sluoksnį ant pilvo, liesi baltymai, kurių yra vištienoje, žuvyje, žaliose daržovėse, saldžiose bulvėse, burokėliuose, alyvuogėse ir avokaduose“, – pataria J. Cammas.


Stambios blauzdos

Jūsų blauzdos stambios? Dažnai sunku užtraukti ilgaaulių batų užtrauktuką? Prastai miegate? dažnai jaučiate sunkumą blauzdose?

Priežastis – nuovargis.
„Blauzdos būna sunkios, patinusios ar stambios todėl, kad per mažai miegate, naktį dažnai pabundate arba miegas nėra gilus”, – teigia J. Duiganas. – Giliojo miego fazė vadinama REM, tai paskutinioji, labiausiai jėgas gražinanti miego fazė.“
J. Duigano nuomone, neįmanoma apibrėžti, kiek reikia miegoti, visgi žmonės turėtų miegoti nuo septynių iki devynių valandų.
„Kad geriau išsimiegotumėte, likus trims valandoms iki miego nebevalgykite angliavandenių ir cukraus, nes jie stimuliuoja nervų sistemą“, – pataria dietologas.
„Kofeinas, esantis arbatoje, kavoje ir šokolade, trikdo miegą. Nesveika prieš miegą gerti daug skysčių, netgi vandens, nes esant pilnai šlapimo pūslei naktį pabusite“, – įspėja J. Duiganas.
Miegas sutrinka ir dėl vitamino B trūkumo, tad valgykite produktų, kuriuose yra vitamino B: žuvies, jautienos, kiaušinių, riešutų ir jogurto.
Žydrą šviesą skleidžiantys elektroniniai prietaisai trikdo nervų sistemą. J. Duiganas pataria prieš pat miegą nežiūrėti televizoriaus, apsieti be kompiuterio, grotuvo ir panašių prietaisų ir geriau pagulėti vonioje ar paskaityti knygą.


Pūpsantys riebalai aplink liemenėlės kontūrus

Riebalai kaupiasi ant nugaros ir aplink liemenėlės kontūrus? Riebalai pūpso net segint tinkamo dydžio liemenėlę? Riebalai kaupiasi aplink pažastis?

Priežastis – organizmas neperdirba angliavandenių.
„Daugeliui moterų aplink mentes kaupiasi riebalai. Jie gali kauptis todėl, kad kūnas tinkamai neperdirba angliavandenių. Akivaizdus požymis – aplink liemenėlės kontūrus pūpsantys riebalai“, – teigia J. Cammas.
J. Cammas pataria kažkiek laiko nevalgyti grūdų gaminių ir rafinuotų angliavandenių (cukraus, baltų ryžių) ir pažiūrėti, ar nesumažės riebalų. „Įprastai (riebalų) sumažėja, tada patariu pamažu įtraukti į racioną nerafinuotų angliavandenių, kaip antai, laukinių ryžių, grikių, kinvos. Daržovių neatsisakykite, jose gausu ląstelienos, mažai angliavandenių“, – pataria dietologas. Jo nuomone, veiksmingiausi būtų trumpi, greiti, intensyvūs pratimai.


Riebalai ant žastų

Jūsų putlūs ir šiurkštūs žastai? Apsivilkus suknelę be pečių, per viršų išsiveržia riebalų sluoksnis?

Priežastis – toksinai.
„Pagrindinė priežastis – toksinai organizme. Neseniai buvo atliktas tyrimas apie bisfenolį A – šios toksiškos cheminės medžiagos yra plastikiniuose buteliuose ir kituose kasdien naudojamuose daiktuose. Jie toksišku sluoksniu gula ant kūno, riebalinis sluoksnis yra šalutinis poveikis. Tris dienas į organizmą nepatenkant bisfenolio A, organizme 77 proc. sumažėjo šios cheminės medžiagos. Taigi nešildykite sriubos plastikiniuose induose ir stenkitės kuo rečiau gerti vandenį iš plastmasinių butelių“, – įspėja J. Cammas.
Anot J. Cammo, trigalvio raumens pratimai naudingi, tačiau veiksmingiausi – organizmo detoksifikaciją skatinantys pratimai. Jis pataria užsiimti joga, masažuoti kūną šiurkščia kempine – taip gerinama kraujotaka ir, žinoma, tvirtėja žastai.


Riebalai ant juosmens

Jūs gana liekna, tačiau liemuo stambokas? Apsimovus džinsus, virš juosmens pūpso minkštas sluoksnis?

Priežastis – per daug cukraus.
Anot J. Duigano, ant liemens pūpsantis riebalinis sluoksnis gali būti požymis, kad organizmas prastokai perdirba insuliną. Riebalai ant juosmens kaupiasi nuo saldumynų, tad jų atsisakius, bent pusė riebalų nuo juosmens ištirps.
„Tokio tipo figūra gali susiformuoti ir dėl streso, tad kasdien skirkite bent 15 min. atsipalaidavimui“, – pataria J. Duiganas.
Subalansuoti cukraus lygį kraujyje padės produktai, kuriuose gausu antioksidantų, pvz., uogos, šviesiai žalios daržovės ar baltoji arbata.
Žinoma, kad cukraus lygį stabilizuoja chromas, cinkas. Galima nusipirkti papildų arba valgyti produktų, kuriuose yra cinko, kaip antai, moliūgų sėklų, jautienos.
J. Duigano teigimu, minkštas sluoksnis ant juosmens nenoriai pasiduoda pratimams, kita vertus, joga skatina organizmo detoksikaciją, tad jogos pratimai gali būti naudingi. Patartina kartais nueiti į pirtį, nes toksinai pasišalina su prakaitu.


Stambios šlaunys

Jūsų liemuo plonas, pilvas plokščias, tačiau šlaunys stambios, o sėdmenys apvalaini? Jums reikia mažesnio dydžio viršutinių drabužių? Esate klasikinės kriaušės formos figūros?

Priežastis – tėvai.
„Gana stambios šlaunys, apvalaini sėdmenys ir plonas liemuo bei plokščias pilvas – klasikinė kriaušės formos figūra, ji įprastai paveldima, o ne susiformuoja dėl mitybos“, – sako J. Duiganas.
Turinčias kriaušės formos figūrą moteris galima pradžiuginti tuo, kad tyrimais įrodyta jog riebalų sankaupos ant šlaunų ir sėdmenų mažiau kenkia sveikatai, nei riebalai ant nugaros, juosmens ar pilvo (tokie riebalai yra arčiau širdies ir kitų organų).
Neseniai britų mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad kriaušės formos figūrą turinčios moterys rečiau serga širdies ligomis ir antrojo tipo cukriniu diabetu, nei obuolio formos figūros moterys, kurioms riebalai kaupiasi vidurinėje kūno dalyje.
„Kad nepastorėtumėte per šlaunis ir sėdmenis, venkite sojos produktų, kaip antai, sojos pieno, sojos jogurto, pupelių, taip pat apdorotų produktų – duonos, įvairių pusgaminių, kuriuose gali būti sojos. Taigi skaitykite etiketėse produktų sudėtį“, – pataria J. Cammas.
Jo teigimu, tokio tipo figūrai naudingi pritūpimai, įtūpstai, nes jie tonizuoja, spartina širdies ritmą, todėl deginamos kalorijos.
šaltinis: delfi.lt




1 komentaras:

  1. Ačiū už motyvacijos dozę! Gera žinoti kai kurių savo trūkūmų priežastis ir sprendimo būdus:) Norėčiau nuo savęs pridėti, jog geresnių rezultatų pasieksi, jei pasitarsi su profesionalais, pamenu atsikračiau riebalų nuo pilvo po kelių konsultacijų ir dietos plano, apsilankius northway NMC. Vėliau, sportuodama pasisamdžiau trenerį. Manau, kad profesionalai yra verti pinigų, rezultatus pasiekt padeda daug greičiau

    AtsakytiPanaikinti